miércoles, 10 de febrero de 2016

Una parròquia ortodoxa a l'Església de la Concepció de Barcelona (Catalunya)


La Parròquia Grega Ortodoxa de Sant Nectari d’Egina es va fundar el 1975 i actualment congrega una cinquantena de feligresos, que per Pasqua i les festes assenyalades, arriben als més de tres-cents.

El monjo Arximandrita Cristòdulos va néixer a Volos el 1978 i als 18 anys es va començar a formar com a religiós al Mont Athos. Quan va arribar a Barcelona, la comunitat ortodoxa grega la formava un grup reduït, d’unes 5 persones. El rector de l’església catòlica de la Concepció els va oferir de compartir amb ells la capella de la Mare de Déu de Montserrat, que avui és per a ells l’espai de referència a la ciutat. Tot i que la comunitat grega de Barcelona és petita, i molts són famílies mixtes, l’església ja té una cinquantena de fidels que hi assisteixen regularment.

La tasca del monjo a Barcelona va començar l’any 2011 i avui és el cap a la península oriental de l’església ortodoxa grega. El culte ortodox és diferent del catòlic i conserva tradicions més antigues en la litúrgia.

També hi ha altres elements que les diferencien, com les icones. De Salònica, a Grècia, s’han fet portar les imatges de l’altar i s’hi han encarregat també la resta de les icones, entre les quals la de Sant Nectari, el patró d’aquesta comunitat. També l’iconòstasi, una gelosia que dóna accés a l’altar on es posen les icones, que està tallada en fusta artesanalment.

En actes multitudinaris, com els de Pasqua, quan hi poden assistir unes 300 persones, l’església els deixa altres espais, com el claustre de la Concepció.


Font: www.eldigital.barcelona.cat