martes, 16 de febrero de 2021

Βαρκελώνη - Τιμητική Πλακέτα Στον Σεβασμιώτατο κ.κ.Πολύκαρπο


Τις μέρες 8 με 11 Φεβρουαρίου 2021, ο εφημέριος του ναού μας βρέθηκε στη Μαδρίτη, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας όπου είχε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και την αγάπη του για τα 14 καρποφόρα έτη και την άοκνη ποιμαντορία του στην Ιερά Μητρόπολη Ισπανίας και Πορτογαλίας.

 

Η μεγάλη μας χαρά ήταν που γνωρίσαμε από κοντά και τον νέο Ποιμενάρχη μας ,τον  Ισπανίας και Πορτογαλίας κ.Βησσαρίωνα, ο οποίος βρισκόταν για λίγες μέρες στη Μαδρίτη. Ο π.Χριστόδουλος είχε συζήτηση μαζί του για την κατάσταση της ενορίας μας στη Βαρκελώνη και έμεινε ενθουσιασμένος από την αγάπη και την καλοσύνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, ο οποίος έδειξε  ενδιαφέρον να στηρίξει και να εργασθεί για το καλό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Υποσχέθηκε με την πρώτη ευκαιρία να είναι κοντά μας στη Βαρκελώνη. 

 

Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου που Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου Χαράλαμπους τελέστηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπου. Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε απονομή της τιμητικής πλακέτας στον Σεβασμιώτατο με πρωτοβουλία της ενορίας μας και της Ελληνικής Κοινότητας Καταλονίας εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την υπάρχουσα μεταξύ μας ενότητα και ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό του για όλα αυτά τα χρόνια που ήταν ο πατέρας μας. 

 

Παίρνοντας τον λόγο ο Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, ευχαρίστησε θερμά εμφανώς συγκινημένος στην ευγενική αυτή πρωτοβουλία. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι όλα όσα έχουν συντελεστεί στην Ιερά Μητρόπολη αυτά τα 14 χρόνια της αρχιερατείας του είναι καρπός της μέριμνας και της αγάπης του Θεού, καθώς και της συνεργασίας κληρικών και πολλών ευσεβών χριστιανών, που στάθηκαν με συγκινητική προθυμία στο πλευρό του. Παραθέτουμε παρακάτω τον χαιρετισμό του π. Χριστοδούλου , εφημέριου της ενορίας μας :  


Σεβασμιώτατε πάτερ και δέσποτα,


αυτή την ευλογημένη ημέρα, βρίσκομαι εδώ κοντά σας, να σας εκφράσω την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου ως ποιμένας της Ιεράς Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας για σχεδόν 14 χρόνια. Η Αγία Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, σας ανάθεσε πλέον να συνεχίσετε τη διακονία σας στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας, αλλά την ίδια στιγμή φρόντισε να μας στείλει νέο ποιμένα , με πολλές γνώσεις και χαρίσματα, τον οποίον περιμένουμε με αγάπη, να συνεχίσουμε ενωμένοι όλοι μαζί τη διακονία του λαού, δίνοντας μαρτυρία Χριστού, Ορθοδοξίας  αλλά και ελληνισμού κρατώντας τις παραδόσεις μας ζωντανές. 

 

Λόγω πανδημίας, δεν μπορούμε να σας έχουμε κοντά μας στη Βαρκελώνη, κοντά στα αγαπημένα σας πρόσωπα, την ενορία του Αγίου Νεκταρίου, την Ελληνική Κοινότητα Καταλονίας αλλά και τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Καταλονίας, για το λόγο αυτό βρίσκομαι εδώ, ως εκπρόσωπος όλων εκφράζοντας τις ευχαριστίες, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη για όλα αυτά τα υπέροχα ποιμαντικά χρόνια κοντά σας.


Και όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν πάμπολλες οι ευθύνες τις οποίες διεκπεραιώσατε ως ζηλωτής διάκονος του Ευαγγελίου . 

 

Σεβασμιώτατε, ζήσατε ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού, του Καλού Ποιμένα, που δίνει τη ζωή του για το ποίμνιό του, επειδή το γνωρίζει καλώντας το με το όνομα του. Η πρώτη σας φροντίδα ήταν πάντα να γνωρίσετε τους άμεσους συνεργάτες σας, τους εφημερίους. Μας επισκεφτήκατε στις ενορίες μας, ζήσατε από κοντά τις δυσκολίες, τις χαρές και  στο πρόσωπό σας βρήκαμε έναν αληθινό πατέρα, έτοιμο πάντα να μας ακούσει, να μας συμβουλέψει, να μας δώσει κουράγιο, πάντα με το χαμόγελο και το καλό σας λόγο. Και εμείς σας βεβαιώσαμε και σας στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, διότι κλήρος και λαός επενδύσαμε στο πρόσωπό σας με αισιοδοξία και ελπίδα. 

 

Πολύ γρήγορα στραφήκατε και αγκαλιάσατε και τα λαϊκά μέλη της εκκλησίας, τους προσφέρατε τη δυνατότητα να αντιληφθούν τις ευθύνες τους για την Εκκλησία. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Αρκετά μέλη της εκκλησίας ωφελήθηκαν, προετοιμάστηκαν και άρχισαν να πλαισιώνουν τους ενοριακούς και διενοριακούς θεσμούς της τοπικής μας εκκλησίας και συνεχίζουν μέχρι σήμερα. 


Η μικρή σε αριθμό επαρχία ένωσε σε ανύποπτο χρόνο τους ορθόδοξους κάθε εθνικότητας  μεταξύ τους. Με πολλή δουλειά και πολλά ξενύχτια σας, η Εκκλησία παραμένει συνεπής στις πάμπολλες και πολύμορφες υποχρεώσεις της έσω και έξω. Χωρίς βοηθητικό προσωπικό, χωρίς υλικούς πόρους, έχετε φέρει εις πέρας εργασίες που σε άλλο τόπο εξασφαλίζονται μόνο χάρη στους πολυάριθμους και ειδικούς μισθωτούς υπαλλήλους τους. 

 

Πάντα μιλάτε με ειλικρίνεια, σαφήνεια και παρρησία. Βάζετε πάντοτε υπεράνω όλων τον Κύριο και το Ευαγγέλιο και απεχθάνεστε τις κολακείες αλλά και τα χειροκροτήματα, που δεν σας συγκινούν. 

 

Σας ευγνωμονούμε και σας ευχαριστούμε. Σας βεβαιώνουμε ότι είμαστε δίπλα σας, σας αγαπούμε και σας εκτιμούμε.


Θα μας λείψετε πολύ. 

 

Παρακαλούμε τον Κύριό μας, με τις ικεσίες της Παναγίας, του Αγ. Ανδρέου, του Αγ. Νεκταρίου και της Αγίας Ευφημίας, να είστε δυνατός ψυχικά και σωματικά για να συνεχίσετε Σεβασμιώτατε να διακονείτε την εκκλησία του Χριστού. 

 

Σας παρακαλούμε να δεχτείτε εκ μέρους των μελών της Ελληνικής Κοινότητας Καταλονίας και της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου, αυτή την συμβολική τιμητική πλακέτα που επιβεβαιώνει την υπάρχουσα μεταξύ μας ενότητα και την δήλωση της ευγνωμοσύνης μας προς το πρόσωπο σας . 

 

Σας ευχαριστούμε 


Εις πολλά έτη ΔέσποταΠηγή: Ελληνική Εκκλεσία Βαρκελώνης