martes, 13 de junio de 2023

Ποιμαντική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας Βησσαρίωνος Μ.Τεσσαρακοστή και Πασχάλια Περίοδος 2023

 

Ο Σεβ. μητροπολίτης στο πλαίσιο των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως συνοδικός πάρεδρος, συμμετείχε στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. (φωτ. 1)


Την 19η Μαρτίου, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως,
επεσκέφθη ποιμαντικώς την ενορία Αγίου Παντελεήμονος Πόρτο όπου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία ευχόμενος καλή συνέχεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στο ποίμνιο αυτής της ζωντανής ενορίας.

Επίσης είχε συναντήσεις με διαφόρους εκκλησιαστικούς παράγοντες της εκεί Ρ/Κ Εκκλησίας ενόψει της δημιουργίας νέας ενορίας στα περίχωρα του Πόρτο προς τιμήν του Αγίου Βλασίου επισκόπου Σεβαστείας (San Bras), κοινού αγίου, πολύ αγαπητού στην ευρύτερη ιβηρική χερσόνησο.

Την Παρασκευή, 24η  Μαρτίου ετέλεσε την Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο ιδιωτικό παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Αγ. Ευλαλία) Ίμπιζα.

Το δε Σάββατο 25η Μαρτίου τέλεσε την Θεία Λειτουργία και την δοξολογία επί τη επετείω της εθνικής παλιγγενεσίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Μαδρίτης εν πληθούσει Εκκλησία και με την παρουσία του Διπλωματικού Σώματος Ελλάδας και Κύπρου.

Την 1η Απριλίου, Σάββατο του Ακαθίστου, επεσκεύθη ποιμαντικά την νεοϊδρυθείσα ορθόδοξο ενορία του Αγίου Νικολάου Αλικάντε, όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία και ενίσχυσε πνευματικά του εκεί ορθοδόξους χριστιανούς, ποικίλης εθνικής καταγωγής. (φωτ. 2)


Την 3η Απριλίου, Μ.Δευτέρα των Ρ/Κ, κατόπιν λίαν τιμητικής προσκλήσεως του Ρ/Κ επισκόπου Αλικάντε Jose Ignacio Munilla,παρέστη συμπροσευχόμενος στον καθεδρικό ναό Αγίου Νικολάου Αλικάντε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και της ευλογίας του Αγίου Μύρου.
Ο Σεβασμιώτατος, κατόπιν αδελφικής προτροπής του επισκόπου Munilla, ομίλησε στον κλήρο της Ρ/Κ επισκοπής του Αλικάντε μεταφέροντας την ευλογία και την αγάπη της Εκκλησίας τη Κωνσταντινουπόλεως και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου.(φωτ. 3)


Την 8η Απριλίου, Σάββατο του Λαζάρου αποτέλεσε ιδιαίτερα χαρμόσυνο ημέρα για την τοπική μας Εκκλησία, καθότι ο ποιμενάρχης μας χειροτόνησε εις πρεσβύτερο τον επί σειρά ετών αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Andrey  Karabinovsky, νουθετώντας αυτόν καταλλήλως, προκειμένου να ιερατεύσει με πίστη, αγάπη και φόβο Θεού στην νεοϊδρυθείσα ουκρανόφωνη ενορία της Parla, στα περίχωρα της Μαδρίτης.  (φωτ. 4) 



Ακολούθως  παρέστη προσευχητικώς επι τη εορτή του Πάσχα των Ρ/Κ στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα της Μαδρίτης μεταφέροντας στον σεβασμιώτατο καρδινάλιο Osoro, αρχιεπίσκοπο Μαδρίτης, τις εόρτιες ευχές εκ μέρους του ορθοδόξου κλήρου και του ποιμνίου της τοπικής μας Εκκλησίας. (φωτ. 5)



Ο Σεβασμιώτατος προέστη των ιερών ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στον καθεδρικό ναό της Μαδρίτης έως της Μ. Τετάρτης όπου τέλεσε το Ιερό Ευχέλαιο με την προσευχητική παρουσία της Α.Υ.  πριγκιπίσσης Ειρήνης, αυταδέλφης της Α.Μ. βασιλίσσης Σοφίας.

Από την Μεγάλη Πέμπτη έως και την Κυριακή του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος προέστη των Αγίων Παθών, του Επιταφίου Θρήνου και της λαμπροφόρου Αναστάσεως στην ελληνική ορθόδοξο ενορία του Αγίου Νεκταρίου Βαρκελώνης εν πληθούσει εκκλησία και κατανυκτική ατμόσφαιρα. (φωτ. 6,7)






Μέσα στην πασχάλιο χαρά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Βασιλίδα των Πόλεων για να συμμετάσχει στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, στην τελετή αγιοκατατάξεως δύο νέων Αγίων της Εκκλησίας  μας (Άγιος Ιερεμίας πατριάρχης Κ/πόλεως και όσιος Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης ο υμνογράφος) ως και στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή την Κυριακή των Μυροφόρων 30η Απριλίου. (φωτ. 8.9)



Την πασχάλια περίοδο έκλεισε ο Ποιμενάρχης μας με την πρώτη ποιμαντική του επίσκεψη στην ισπανόφωνη ενορία Αγίων Λεάνρδου και Ισιδώρου Σεβίλλης όπου και ετέλεσε την  Θεία Λειτουργία την Κυριακή  των Αγίων Πάντων 11 Ιουνίου, μέρα που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του αγίου αποστόλου Βαρθολομαίου και η Α.Θ.Π. ο Πατριάρχης μας άγει τα σεπτά ονομαστήριά του. (φωτ. 10)