miércoles, 27 de enero de 2016

Entrevista al P. Arximandrita Cristòdul de Barcelona


Cada diumenge la parròquia de la Concepció a Barcelona acull la Divina Litúrgia que celebra la parròquia ortodoxa de Sant Nectari. La fan a la capella de la Mare de Déu de Montserrat, cedida des de fa cinc anys a la comunitat ortodoxa grega per a les seves celebracions. Un exemple de la bona entesa entre catòlics i ortodoxos que va més enllà de la Setmana per la Unitat dels Cristians, vuit dies de pregària que les esglésies organitzen cada any i que enguany se celebra del 18 al 25 de gener. I hi ha molts altres exemples de parròquies catalanes que fan el mateix, cedir unes hores o uns espais dels seus temples per a les celebracions de les diverses branques de l'Església ortodoxa. 

El monjo arximandrita Hristodoulos va arribar a Barcelona l'any 2011 amb la tasca encomanada d'organitzar la comunitat ortodoxa grega dotant-la d'estabilitat i un lloc de referència.  "Quan vaig arribar hi havia una comunitat molt petita, però poc a poc s'ha començat a saber que estem a la Concepció i s'ha pogut establir així un horari fix per a la Divina Litúrgia".

L'objectiu: crear una comunitat de referència

La parròquia ortodoxa grega de Sant Nectari es va fundar el 1975. En aquells anys venia un sacerdot de França per celebrar la Pasqua a Catalunya o alguna festa important pels grecs de casa nostra. Més tard van començar a venir puntualment sacerdots d'Itàlia o de Grècia, "però només oficiaven una sola vegada al mes o en les festes més importants".

Des de l'arribada del reverend Hristodoulos la comunitat ha augmentat. Actualment compten amb unes dues-centes cinquanta famílies, la gran majoria són famílies mixtes -casats amb persones catalanes-, tot i que en els darrers anys, afirma, "s'han incrementat els fidels joves, que venen aquí a estudiar o treballar". Des dels inicis hi hagut molt bona entesa amb la comunitat catòlica catalana. El seu bisbe a Madrid li va presentar el rector de la parròquia de la Concepció, Ramon Corts, i aquesta trobada va possibilitar la cessió d'espais. "Ens han deixat la capella de Montserrat de la parròquia i hem posat icones, un iconostasi... ja sembla una església ortodoxa de veritat!".

De Salònica, a Grècia, s'han fet portar les imatges de l'altar, i s'han encarregat també la resta de les icones, entre elles la de Sant Nectari, el patró d'aquesta comunitat. També l'iconòstasi, una gelosia que dóna accés a l'altar on es posen les icones, està tallada en fusta artesanalment. "Compartim aquesta capella entre setmana; si els catòlics necessiten fer alguna missa allà, com per exemple la del dia de la Verge de Montserrat o algun rosari, també ho fan".

Calen passes endavant en l'ecumenisme

Aquesta relació entre els catòlics de la Concepció i els ortodoxos grecs va més enllà de la 'cessió' d'espais. "No em sento com si fóssim una cosa a part, ens veiem cada dia". Alhora, la seva condició de monjo ortodox ha fet que el reverend Hristodoulos estigui sol a Catalunya. "Han estat al meu costat, m'han acollit, em sento com un d'ells, de la mateixa família".

Aquest exemple d'ecumenisme, però, no sempre s'extrapola a les altes jerarquies. Hristodoulos té clar que és important que la base de l'Església s'entengui, però que encara ho és més que ho facin les altes esferes: "Als cristians ens manca més humilitat. Tots diem que tenim la Veritat, però la Veritat només és una. L'Església és també una i hauríem d'estar més units, això no només depèn de nosaltres, els sacerdots, sinó dels primats de l'Església".

Glòria Barrete


Font: Catalunya Religió