miércoles, 14 de febrero de 2018

ΠΡΟΣΦΩΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ


Νεοχώρι, 11-2-2018

Επίσκεψη μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου στο Νιχώρι. - Λόγος εκφωνηθείς υπό του προέδρου της Εφοροεπιτροπής, κ. Λάκη Βίγκα

Σεβασμιώτατε, 

Καλώς ήλθατε στο Νιχώρι, στην ιστορική αυτή κοινότητα του Βοσπόρου, όπου η παρουσία της Ρωμιοσύνης είναι ζώσα και συνεχίζει να πορεύεται μέσα στον χρόνο έχοντας στυλοβάτη της τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Το δύσκολο παρελθόν της ομογένειας κατά τον 20ο αι. είναι γνωστό και ο αγώνας μας, σήμερα, να διατηρήσουμε και να εμπεδώσουμε τις αξίες και παραδόσεις, την κληρονομιά των προγόνων μας, είναι μεγάλος, αλλά αληθινός. Γίνεται με αγάπη, με αφοσίωση και με πιστότητα. Στην πορεία μας αυτή, η παρουσία και συμπαράσταση κληρικών και λαϊκών, φίλων και γνωστών είναι μία πολύτιμη ενίσχυση και ψυχική ανάταση για εμάς που πιστεύουμε ότι και οι λίγοι αξίζουν και μπορούν να κάνουν αντίσταση στην παρακμή, όπως πρόσφατα μας υπενθύμισε ο διαπρεπής ιεράρχης της Ορθοδοξίας αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος. 

Η ευλογημένη παρουσία σας, σεβασμιώτατε, σήμερα, εδώ στο θυσιαστήριο της Παναγίας Κουμαριωτίσσης, στους τόπους όπου γεννήθηκε ο νεομάρτυρας Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος μας δίνει μεγάλη χαρά και τιμή, γιατί είστε ένας άξιος ιεράρχης του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, και ο Θεός σάς αξίωσε να λειτουργείτε και να διακονείτε στο άλλο άκρο της Ευρώπης, στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, που γεφυρώνουν τη Μεσόγειο με τον Ατλαντικό, την Ευρώπη με την Αφρική. Ξεκινήσατε τη ζωή σας από τη Ναύπακτο και μετά τις σπουδές σας διακονήσατε 17 ολόκληρα χρόνια στην αρχαιότερη ελληνική κοινότητα του εξωτερικού στη Βενετία, με το βυζαντινό της πολιτισμό και τον περικαλλή της ναό, και το 2007 ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος σάς εξέλεξαν μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας. 

Σε όλη αυτή την περίοδο της διακονίας σας ήρθατε αντιμέτωπος με τις προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής μας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παραδοσιακές ελληνοκεντρικές κοινότητες συρρικνώθηκαν αριθμητικά· το εκκλησίασμα των ενοριών έγινε πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό, κυρίως μετά τις μετακινήσεις πληθυσμών από Ρουμανία, Γεωργία, Σερβία, Ουκρανία κ.α. Αυτές οι δυναμικές που διαχειριστήκατε στις ενορίες της Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, εν μέρει, άρχισαν και επηρεάζουν και τις δικές μας κοινότητες εδώ στην Πόλη. 

Αυτή η επαφή, η αλληλεπίδραση υπό τη σκέπη της χριστιανικής πίστης μάς κάνει να γνωρίσουμε και να συναναστραφούμε κι άλλους λαούς, να επικοινωνήσουμε και με άλλες γλώσσες, να απολαύσουμε τις πνευματικές αρετές των συνανθρώπων μας και να ενωθούμε διά του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. 

Αυτό το ευχάριστο γεγονός της διεύρυνσης και ανάπτυξης διατρανώνεται και στην Κοινότητα Νεοχωρίου και επιτυγχάνεται με την άριστη συνεργασία του ιερατικώς προϊσταμένου μας, π. Αγαθαγγέλου Σίσκου, και των επιτρόπων μας. 

Ας μου επιτραπεί, φίλτατε Άγιε Ισπανίας, να εκφράσω την προσωπική μου συγκίνηση και χαρά να σας υποδέχομαι στη γενέτειρά μου, στο Νιχώρι. Συνδεθήκαμε από πολύ παλιά, από τα χρόνια που ήμασταν κι οι δυο φοιτητές και μείναμε πιστοί στη φιλία μας, την οποία και θεωρώ ιδιαίτερα πολύτιμη. 

Εκ μέρους των συνεργατών μου στην Κοινότητα, των επιτρόπων και εθελοντριών μας, σας καλωσορίζουμε και πάλι, κι ευχόμαστε ο πανάγαθος Θεός να σας χαρίζει έτη πολλά, υγεία ακλόνητη και δύναμη στην εκκλησιαστική σας διακονία και αποστολή.Πηγή: fanarion.blogspot.com